Boden är en av Sveriges utvalda kommuner som går samman för att möta klimatkrisen. I satsningen Klimatneutrala städer 2030, görs en kraftsamling tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter för att driva på klimatomställningen.
I Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 krokar Boden arm med andra städer med mycket höga klimatambitioner, både i Sverige, EU och globalt. Missionen är att vara klimatneutrala år 2030. För att nå dit behöver alla aktörer i samhället jobba i en gemensam riktning, och skapa en portfölj av insatser och aktiviteter som drar åt samma håll.
I Boden finns höga ambitioner vad gäller klimatarbetet och samhällsomställningen, från en mängd olika aktörer. Flera av dessa har slutit upp i partnerskapet för Klimatneutrala städer 2030 med den gemensamma visionen om det Klimatneutrala Boden 2030. Här finns en vana att samarbeta på bred front. Därför är det också naturligt att det lokala omställningsteamet för Klimatneutrala städer 2030 representeras gemensamt av Bodens kommun, Bodens Energi, Stegra, Naturskyddsföreningen, Boden Business Park, Bodens Utveckling AB, RISE, Bodens näringsfastigheter och Bodenbo.
– Boden ligger i hjärtat av en extremt etableringsintensiv region och är en viktig del av den gröna samhällsomställningen. I och med tempot av samhällsutvecklingen som sker här har vi även ett ansvar att se till att det sker på ett hållbart sätt. Som en av Viable Cities pionjärsstäder har vi i Boden möjlighet att ytterligare accelerera omställningen genom stärkta och innovativa samverkansformer och med Klimatkontraktet som ett centralt verktyg, säger Claes Nordmark, kommunalråd.
Lokal samordnare är Elin Lindahl, miljöstrateg på Bodens kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.
– Vi är många som vill bidra i omställningen och en viktig aspekt av Viable Cities angreppssätt är att hela kommunen inkluderas, det vill säga politiker, företag, tjänstepersoner, medborgare med flera. Detta stämmer väl överens med Bodens kommuns vision för samhällsomställningen som sker. Satsningen Klimatneutrala Städer 2030 erbjuder oss en viktig plattform med ett starkt nätverk av aktörer i vårt lokala omställningsarbete, säger Elin Lindahl.
Viable Cities arbete sker i nära samspel med EUs mobilisering Cities Mission. Programmet får stöd i en gemensam satsning av Energimyndigheten, Vinnova och Formas och samordnas av KTH.
Boden kommer som ny i sammanhanget att signera en avsiktsförklaring som förberedelse för det kommande arbetet med Klimatkontrakt 2030. I kontraktet konkretiserar städer och myndigheter sina åtaganden för att accelerera klimatomställningen.
– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities.
Som deltagare i Klimatneutrala städer 2030 får Bodens kommun 2,7 miljoner i finansiering från Energimyndigheten, och ytterligare 240 tkr från Region Norrbotten, för extra kraft och att kunna snabba på den lokala processen framåt, samt tillgång till stöd och experthjälp för omställningsresan.
Foto: KOMM, Bodens kommun
Bilden visar den breda representationen i partnerskapet för Bodens lokala omställningsteam i Viable Cities.