Bodens kommun strävar efter att skapa en hållbar och långsiktig utveckling som gynnar både nuvarande och framtida invånare. En unik strukturerad modell av medborgardialoger tillämpas i alla skeden av Bodens områdesutveckling, både långsiktigt och i det som sker här och nu.
Visionen ”Det goda livet” är central i Bodens kommuns utvecklingsarbete och tillväxt. Till år 2030 ska Bodens invånarantal öka med flera tusen. En viktig del i att uppnå målet att bli 33 000 invånare år 2030 är att kunna erbjuda attraktiva bostadsområden och många valmöjligheter till olika aktiviteter och sociala möten. En annan viktig aspekt är att Boden ska vara tryggt och inbjudande. För att säkerställa detta involveras medborgare, föreningar och organisationer aktivt i planeringen av både befintliga och nya bostadsområden.
– Våra bostadsområden behöver tas in i framtiden och vara attraktiva för att vi som bor här ska känna att hela samhällsomställningen är nånting för oss alla, inte bara för de nya som kommer att flytta hit. Att som kommun jobba på det här strukturerade sättet med att utveckla befintliga bostadsområden är ganska unikt, säger Mats Berg, näringslivschef i Bodens kommun.
Medborgardialoger
Genom att ta in medborgarnas synpunkter och önskemål inte bara påverkar, utan också deltar invånarna, i samhällsomställningen i en tid då kommunen förväntas växa snabbt. Under en strukturerad process av dialoger, på respektive områdes mötesplatser, ute hos föreningar, skolor, förskolor, enkäter eller för området specifika grupper, samlas en mängd synpunkter in. Det görs också så kallad stadsdels- eller områdesvandring där representanter från kommunens olika förvaltningar och avdelningar tillsammans tittar på trafik, säkerhet, trygghet, strövområden, mötesplatser, belysning, utsmyckning, möjlighet till dagvattenlösningar med mera. Processen följer samma gång på varje område, med samråd, granskning och möjlighet för allmänheten att påverka.
Resultatet mynnar ut i en så kallad fördjupad översiktsplan för området, som sedan ligger till grund för kommunala beslut, planer och budgetramar.
Rustade för framtiden
Bodens kommun inledde denna arbetsmetod redan innan Stegra, före detta H2 Green Steel, aviserade sina planer i Boden. Att i det som sker nu ha lagt grunden till en fungerande metod för att växa klokt och hållbart i samhällsbygget betyder mycket.
Områdena Sveafältet Lundagård är en del av hjärtat i Bodens militära historia som nu tar ett nytt steg in i framtiden. Där har arbetet nu utmynnat i ett så kallat gestaltningsprogram. Resultatet av dialogerna utgör grunden för gestaltningsprogrammet och de lösningsförslag som presenteras. Målet är att ge en gemensam framtidsbild för utveckling av Sveafältet Lundagård.
Gestaltningsprogram Svea Lunda
– Gestaltningsprogrammet grundar sig i behov och framtidsdrömmar som framkommit genom digitala och fysiska dialoger och enkäter där strax över 300 invånare deltagit, förklarar Emma Lundqvist, samhällsbyggnadsstrateg och ansvarig för Bodenxts samarbetsområde Leva och bo.
Programmet innehåller utformningsförslag som ska vara möjliga att omsätta till konkreta åtgärder.
– För att möjliggöra detta har vi identifierat fem viktiga noder och ett huvudstråk i form av Drottninggatan. Alla har väldigt olika karaktär och lämpar sig för olika typer av aktiviteter och tempon, säger Gustav Hamlund, samhällsbyggnadsstrateg.
De behov som ligger till grund för gestaltningsprogrammet avser uppfyllas i stadsdelen som helhet, där de olika nodernas funktioner kompletterar och stöttar varandra. Generellt utformas det fysiska rummet i linje med BoTrygg2030 där önskemål och förslag från bodensare gällande utmaningar, styrkor och förslag på förbättringar i området vägs in för att skapa ett attraktivt och tryggt område som bodensarna är stolta över och tillsammans kan vara, bo, mötas och trivas.
Förutom Sveafältet Lundagård pågår också områdesutveckling i olika skepnader i följande områden: