Nu är det nationella kreativa teamet utvalt! Under rubriken ”Ödehusen i älvdalen” ska de skapa idéer till nya lösningar i Bodens kommun. Arbetet möter behovet av fler bostäder i den pågående samhällsomställningen med att ge gamla hus på landsbygden nytt liv, med nytänkande former inom ramarna för Visioner i Norr Steg 2.
En utlysning har gått ut nationellt där Bodens kommun var en av platserna som kreativa team kunde söka sig till. Rådet för hållbara städer och kommunerna har tillsammans valt ut specifika platser som teamen ska ta fram nytänkande förslag kring för att utforska och bidra till arbetet med industriomställningen i norr. Tanken är att arbetet ska mynna ut i nya arbetsmodeller där fler röster bjuds in i stadsplaneringen för att underlätta kommunernas framtida arbete.
Mellan den 28 februari och den 4 april har tvärsektoriella team anmält sig till utlysningen via www.arkdes.se. Av 50 sökande från hela Sverige valdes sex team ut.
Team Boden
Det team som har valts ut för projektet Ödehusen i älvdalen i Bodens kommun är:
Anna Sundman, arkitekt och innovationsledare
Olof Landgren, koncept- och affärsutvecklare
Magnus Björkman, arkitekt och gestaltningsansvarig
Karin Johansson, skribent och folkbildare
Erik Berg, byggpedagog och egnahemsorganisatör
”Vilken roll kan det redan byggda spela i framtidens samhällen? Hur kan de kartlagda ödehusen användas och bidra till att möta behoven kring bostäder och goda livsmiljöer för både befintliga och nya invånare? Hur kan detta gestaltas med både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i fokus?
Motivering:
I teamet finns en djup kompetens inom gestaltning samt kommunikation och ekonomi. Här finns även tidigare erfarenhet av att arbeta i anslutning till geografin. Värdefullt är att insikterna som lett fram till teamets ansökan kommer från en längre tids arbete med att ta fram koncept för kollektiva boendeformer. Denna förmåga att genomföra projekt skänker trovärdighet åt de ambitioner som teamet formulerat i sin ansökan. Teamet beskriver inte bara ett högst konkret och genomförbart tillvägagångssätt utan även en ambition om att utforska och bygga upp en infrastruktur för liknande fastighetsomvandlingar, med möjlighet att leva vidare och skalas upp i Älvdalen. Metoden kan fungera som inspirationskälla och modell för liknande initiativ i Sverige.
Idéskissandet pågår under våren och hösten. Arbetet är uppdelat i två faser. Fas ett består av inventering och analys samt framtagande av en förvaltnings- och genomförandeplan. I fas två får ett mindre urval av teamen möjlighet att gå vidare genom att ta fram prototyper för sina idéer.
Stödja kommunerna
De övriga projekten är Isbanan i Luleå, Bruksorten Örviken i Skellefteå, Älvrummet i Gällivare, Tomtebostrand i Umeå och Svappavaara, Kiruna.
– Rådet för hållbara städer vill stödja kommunerna. I projektet kopplar vi samman team i nära samarbete med kommuner. De ska ta fram konkreta förslag på hur platser kan gestaltas med hjälp av arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö. Det ska bli en miljö som utvecklas och förvaltas så att den blir bättre för dem som bor och verkar i området, i nutid och i framtid, säger Jessica Segerlund, Chef ArkDes Think Tank på uppdrag av Rådet för hållbara städer.
Projektet är initierat av Rådet för hållbara städer, regeringens satsning för hållbar stadsutveckling. I Rådet för hållbara städer ingår Boverket, Folkhälsomyndigheten, Formas, Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket, ArkDes, Energimyndigheten, Tillväxtverket, Trafikverket, Vinnova, Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Bakom utlysningen står Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, för Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna. Arbetet leds av ArkDes och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Västerbotten och Norrbotten deltar i projektet och förhoppningen från Rådet för hållbara städer är att fler kommuner i hela Sverige ska kunna utnyttja resultaten och använda sig av dem i framtiden.
Läs mer om bakgrunden till projektet med lokala röster HÄR