”Ett av världens bästa ställen”, säger Sara Hector, alpin elitskidåkare, efter sina dagar i Storklinten. Under en intensiv höst samlas stora delar av den alpina världseliten här. Årets siffror landar på minst 4600 gästnätter under november, fördelade på upp till 400 bäddar. Häng med och ta pulsen på en av Norrbottens mest välbesökta platser just nu.
Ovanför den snöbeklädda skogen tornar ett stort ljussken upp sig i nattmörkret omkring en halvtimmes bilfärd från Boden. Ett UFO? Norrsken? Nej, det är Storklintens dygnetruntverkstad och absoluta högsäsong som lyser upp i höstmörkret. De sista tappra har just lämnat nattarbetet i pisterna när första restaurangpersonalen glider in för att fixa frukost. I backen rullar ett strikt schema från 07.30 till 16. I restaurangen är det drop-in ända till sen kväll. Däremellan pågår träning på gym, löpning i omgivningarna, bordtennismatcher, analysering av filmer från träningar, vissa petar in ett träningspass till i backen.
– Jag har varit här många gånger men måste säga att i år är det exceptionellt bra. Backen har perfekt lutning, det är snabb omloppstid och väldigt okomplicerat att träna här. Förhållandena i Storklinten är bättre nu än vissa tävlingsförhållanden, ett av världens bästa ställen. Jag hittade verkligen formen här inför Levi, säger Sara Hector.
Totalt är det team från ett 20-tal nationer som kommer hit från slutet av oktober till början av december, både landslag, föreningar och skolor med alpin inriktning. Här möts skidåkarna som en stor familj för att sedan stråla samman igen som konkurrenter ute i världen.
Att skapa bästa förutsättningarna för den viktiga alpina försäsongsträningen har blivit Storklintens nisch och styrka innan vi andra glada amatörer ger oss ut i det som har varit Bodens hemmabackar sedan flera decennier. På senare år har hela världens blickar börjat vändas hit och svenska landslaget har Storklinten som bas för sin försäsongsträning.
Framgångsrecept
Storklintens framgångsfaktorer är flera. Den stora magneten är hur de paketeras. Förståelse och kunskap om sporten, lyhördhet, möjlighet och vilja att preparera banorna är en grundläggande förutsättning. Tillgång till snö är en annan. Det skapas genom ett effektivt snökanonsystem och att spara snö från våren som grund för tidig höstsäsong. Just i år var dessutom naturen på snöskaparnas sida och har bjudit på temperaturer som möjliggjort tidig och ihållande produktion av snö som fått ligga kvar.
Närhetsliv
Här i Boden brukar vi tala om närhetsliv, att ha nära till allt som är viktigt och lite till. Och väl på plats är det just närheten och enkelheten som alla lyfter när vi besöker anläggningen och tar pulsen på åkare, coacher och andra medarbetare. De lämnar Europas alper och stora skiresorts världen över, för att bo i backen i Storklinten, utan tids- och energikrävande transportsträckor och liftköer. Här äter, tränar och sover de med bara någon minuts avstånd till backar i världsklass.
– Vår upplevelse här är mycket bra. Vi är 21 personer från det schweiziska teamet. Här är backarna alltid perfekta och det är så lätt att organisera bra träning här. Och boende, backar och allt ligger nära, summerar Heini Pfitscher, elitgrupptränare för Schweiz damer.
Från Tyskland har totalt upp till 70 personer kommit och gått här under november, från samtliga tyska tävlingslag. Bernd Brunner, coach för tyska herrarna, bekräftar Heinis beskrivning och tillägger det goda samarbetet mellan olika länder.
– Svenska teamet hjälper oss jättemycket. Det vi får här ger vi tillbaka när de kommer till oss, säger han.
Många funktioner
Varje team har med sig en stab av personal, långt fler än dem vi ser i pisten. Alla lag och vissa åkare har sina personliga vallare med egen ordning, planering och lite hemlighetsmakeri. För detta har Storklinten avsatt 56 separata platser.
Varje kväll samlas alla coacher i Storklintens restaurang och går igenom morgondagens schema, tider för de olika lagen och nationerna och enas om hur de vill ha banorna. Sen jobbar ländernas coacher tillsammans under kväll och natt för att preparera backarna efter planer och temperatur, med stöd av Storklintens personal och teknik. För att kunna serva processen har Storklinten schemalagt nattjobb.
Mot toppen
Bland de heta svenska namn som har trimmat formen här senaste tiden, förutom Sara Hector, kan nämnas Bodens egen Kristoffer Jakobsen. Han har haft detta som sin hemmabacke genom alla år. Nu får han dela den med några av sina konkurrenter.
– Ja det var ju skönt när jag och Myhrer hade backen för oss själva, skrattar han. Men tillägger att det givetvis är jättekul att det är så många som kommer hit, att de kan träffas här över nationsgränserna, och även spana lite på varandras styrkor och svagheter.
– Viss nytta kan jag faktiskt ha av det under tävling, säger han med glimten i ögat.
Chansen finns också att vi kommer få se några av höstens besökare som vinterns rising stars i kommande tävlingar. Ett av flera lovande namn är Cornelia Öhlund som är med i damlandslaget för andra året.
– Jag har varit här i tre veckor nu. Det här är vårt prep-precamp inför USA 25-26 november. Vi är ett tight lag och att bo såhär, tillsammans, och kunna kliva på skidorna utanför dörren, det är perfekt. Vi sparar massor med tid på att ha allt såhär, säger hon.
Cornelia Öhlund berättar om sin träning i Storklinten.
Öppnar för allmänheten
Den 2 december öppnar Storklinten för allmänheten och säsongen övergår till mer normal vintersäsong. Till dess prepareras backarna om så de blir mjukare än tävlingsåkarnas krav. Ett antal spännande happenings är att vänta, både under premiärhelg och fortsatt under säsongen.
Läs mer om Storklintens klimatsmarta skidåkning HÄR.
Foto: Mats Engfors, Fotographic. Film: KOMM/Bodens kommun