Bodens kommun och H2 Green Steel har enats om ett avtal som innebär att bolaget köper marken där stålverket och vätgasanläggningen kommer byggas.
Kommunfullmäktige sa ja till en försäljning av två kommunala bolag, Bodens Stålverks Fastighets AB och Bodens Vätgas Fastighets AB. Dessa bolag bildades för att exploatera och utveckla mark för stålverk och vätgas inom Bodens kommun och är ägare av marken där H2 Green Steel bygger upp sin verksamhet.
I praktiken innebär det att kommunen säljer en del av markområdet på Boden Industrial Park till H2 Green Steel vilket möjliggör deras satsning på ett vätgasdrivet stålverk för produktion av grönt stål.
– Det här är utan tvekan en milstolpe i Bodens utveckling som ny, grön och framtidsinriktad industristad och samverkanspart inom stål- och vätgasindustrin, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.
– Markavtalet är ytterligare ett viktigt steg på vägen till etableringen av världens första storskaliga anläggning för grönt stål och det som kommer att bli Europas största vätgasanläggning i Boden, säger Henrik Henriksson, H2 Green Steels vd och fortsätter:
– Vi har bråttom att bidra till att ställa om stål som är en av de smutsigaste industrierna som länge förorenat vår planet. Därför är det angeläget att arbeta tillsammans för att hitta goda lösningar och i högt tempo på det sätt vi gör med många parter i Boden, inte minst kommunen.
Totalt köper H2GS 269 hektar och summan av försäljningen landar på 134 miljoner kronor vilket motsvarar det värderade priset 50 kronor per kvadratmeter.
I avtalet finns också klausuler som gör det möjligt för båda parter att häva köpet/försäljningen om villkor inte uppfylls. En av dessa handlar om finansiering av järnväg och tekniskt vatten till Boden Industrial Park.
– Hela omställningen är på många sätt en komplicerad process där trycket nu ökar. Men vi har riggat en smart organisation där kompetenta kollegor nu möter upp de utmaningarna vi ser komma, säger Mats Berg, näringslivschef.
Boden Industrial Park är Sveriges största planerade industriområde och är ett av våra tre stora gröna industriområden där vi formar framtidens cirkulära Boden. Här finns rik tillgång till förnybar el och området finns nära befintlig infrastruktur vilket skapar unika förutsättningar för att etablera ytkrävande verksamheter som bidrar till den gröna omställningen inom industrin.
Området är 550 hektar stort, det motsvarar drygt 1 000 fotbollsplaner av normalstorlek och är större än Kungsholmen i Stockholms innerstad (391 hektar).
– Boden Industrial Park med H2 Green Steels miljardsatsning symboliserar nyindustrialiseringen här i norra Sverige. Men det är också viktigt att komma ihåg att hälften av ytan fortfarande inte är utvecklad och det finns mycket attraktiv mark kvar som också kommer bidra till vår gröna samhällsomställning, säger Claes Nordmark.