Pradyumn och Vislanj, 8 år, och Ninanya och Anigresh, 11 år, har lämnat sitt hemland Indien, för att tillsammans med sina mammor följa med papporna som fått jobb i Boden långt uppe i norra Sverige.
De båda indiska familjerna lämnade en het tätbefolkad storstad och kom till lilla Boden under vårvintern. Den första familjen hann uppleva lite snö. Den andra kom lagom till lövsprickningen. Besvikelsen var stor att isen var borta – att få åka skridskor står högt på önskelistan inför deras första vinter här. I sommar fascineras de av midnattssol och ljusa nätter.
I 17 år har papporna Bharat och Krishnama varit kollegor. De tillhör den handplockade kompetens som reser världen över för den typ av spjutspetsuppdrag som under de närmaste åren behövs på H2 Green Steel i Boden. För första gången på alla år har familjerna valt att följa med dem ut i världen.
– Det betyder väldigt mycket för oss att få vara tillsammans som familj. För mig är det mycket känslor och jag är väldigt glad att vi kan bo här tillsammans allihop, säger Naveena Raju, vars make Krishnama arbetar på H2 Green Steels kontor på Boden Business Park.
– När H2 Green Steel sa till pappa att han gärna får ta med familjen ville vi alla det, berättar Anigresh, storebror i familjen.
De båda familjerna bor än så länge i varsin lägenhet som de hyr i centrala Boden, men de letar efter hus, gärna nära varandra och barnens skola.
Internationell skola
De båda syskonparen blev de första eleverna i den nya International School of Boden. Lärare är Erin Blair och Margaretha Van der Veen. International School of Boden kommer successivt att fylla på med fler elever i olika nivåer. Den riktar sig till elever i internationella familjer som stannar i Boden under en begränsad tid. Skolan följer ett internationellt utbildningsprogram med internationellt utbildade och erfarna lärare för att ge eleverna en högkvalitativ världsomspännande läroplan som är överförbar och allmänt erkänd i hela världen. Vissa delar integreras med svenska skolans övriga elever och svenska finns också med på schemat.
Just vid vårt besök strax innan barnens första svenska skolavslutning, har eleverna fått i uppgift att göra ett självporträtt. Ninanya ritar svenska flaggan och indiska flaggan på varsin sida om porträttets hjärta. Hon har redan hunnit få favoriter här i Sverige. Maträtter som köttbullar och potatisbullar. Och favoritbutiker. Familjen gillar second hand och hållbarhetsutbudet som finns i Boden och de handlar gärna återbruk och har lärt sig var de ska lägga ut annonser om vad de behöver.
Barnen har fått cyklar, börjat spela fotboll, provat på att fiska och besökt biblioteket. De medföljande fruarna Naveena och Sailaja ser fram emot att lära sig svenska och börja jobba.
Nytt liv
De indiska familjernas nya liv är en stor kontrast till livet i Indien. Förutom förmånen att slippa leva frånskilda under pappornas arbete runt om i världen, är temperatur och klimat en enorm skillnad. I deras gamla hemstad var det inte ovanligt med temperaturer på 40-50 grader. Här var det minusgrader när de anlände och sommartid oftast behagligt svenskt “lagom” under 25 grader.
För de indiska barnen är det svalare klimatet något av det bästa med Sverige.
– Här kan vi springa och leka ute utan att det är för varmt. Vi har byggt koja på skolgården, och brukar vara ute på lekplatsen där vi bor, berättar Anigresh.
Inflyttningsservice
För att så smidigt som möjligt lotsa in de nyanlända medarbetarna har Bodens kommun ett inflyttningsteam bestående av hittills tre personer med olika funktioner. Inflyttningsteamet förstärker arbetet med såväl det praktiska mottagandet som den organisatoriska systematiseringen av alla de uppgifter som inflyttningsservice tar emot via H2 Green Steel, personlig kontakt och webben Flytta till Boden. De är en viktig pusselbit i den globala konkurrensen om kompetens där snabb och smidig ingång i det nya landet är avgörande.
Kommunens inflyttningsteam bistår med allt från praktiska frågor till att introducera “det goda livet” och det vi kallar #närhetsliv – fritidsaktiviteter, besöksmål, handel, samhällsservice med mera. Förutom personlig kontakt i specifika frågor ordnas också träffar som internationell afterwork samt lots till barnomsorg, studier och jobb för medföljande familjemedlemmar.
Bodens kommuns inflyttningsservice hittar du HÄR och deras koppling till det interna ekosystemet med kompetensförsörjning HÄR.
Foto/film: KOMM/Bodens kommun