NYHETER

”Vi har ett år på oss att få dem att stanna”
”Vi har ett år på oss att få dem att stanna”

Hur kan vi bygga upp byakänslan när vi bygger nya kvarter för framtidens bodensare? Det var en fråga som diskuterades när projektet North Sweden Green Deal höll i en konferens i Gunnarsbyn. 

Social inkludering är nödvändigt om vi ska lösa många av de utmaningar som vårt län står inför. Det är en kedja som måste hålla hela vägen, från den första trevande kontakten till att en ny norrbottning är fullt ut inkluderad i det sociala livet. 

En by som har lyckats att locka till sig människor med rötter från olika delar av världen är Gunnarsbyn i Bodens kommun. Den 8 november samlades därför ett 80-tal aktörer från olika delar av Norrbotten och Västerbotten för att ta del av konkreta exempel på hur Gunnarsbyn har skapat en bygemenskap präglad av öppenhet och tolerans. 

Att behålla personal och inflyttade i kommuner är svårt. I Boden har försvarsmakten brottats med det tidigare och Skellefteå märker av det nu. 

– Den sociala integrationen är enormt viktig. H2 Green Steel vill inte byta personal vartannat år, sade Linnéa Byberg, samordnare i Bodens kommun, under konferensen. 

Linnéa Byberg lyfte fram vikten av social inkludering, men även konsten och kulturens roll när människor ska välja att bo kvar. Foto: Pär Bäckström/North Sweden Green Deal

Thomas Fägerman, Boden Business Park, lyfte fram att det fönster där den sociala inkluderingen måste hända är mycket litet. Man har ett år på sig, menar han. 

– Får vi inte den inkluderingen i samhället hinner vi inte bygga upp stabiliteten. Det blir inte att man hittar en partner eller startar ett företag. Vi vill ge förutsättningar för något annat än bara yrkeskarriärer, vi ska vara så attraktiva att människor väljer att stanna. 

50 år av kärlek

Det handlar om relationer, som vare sig kommunerna eller regionen kan beordra fram. Men det går att ge förutsättningar för att de ska växa fram. 

– Det vi sett här i Gunnarsbyn handlar mycket om livet mellan husen, sade Linnéa Byberg. 

– Hur kan vi ta vara på de goda exemplen? Hur kan vi bygga byakänslan när vi bygger nya villakvarter? Hur kan vi vara möjliggörare? 

 En sådan förutsättning är att inte glömma de befintliga norrbottningarna. De som ska välkomna de nya med nyfikenhet och öppenhet måste också ha det bra och känna delaktighet. 

– Ska vi få med bodensarna i det här måste vi ge kärlek som vi inte har gett på 50 år till våra befintliga bostadsområden, tillsammans med bodensarna. Vi kommer att beta av område för område så att de som faktiskt bor här känner att de är med, sade Bodens kommunchef Mats Berg. 

Men ska de blivande norrbottningarna finna sin väg hit måste vi hitta dem, få kontakt med dem och hjälpa dem att ta steget. I arbetspaketet Attraktion arbetar Swedish Lapland Visitors Board och kommunerna i länet med att skapa nya metoder och arbetssätt för att göra just det. 

Vinterns första snö föll när North Sweden Green Deal höll konferens i Gunnarsbyn, fyra mil från Boden. Foto: Pär Bäckström/North Sweden Green Deal

Fredrik Broman, entreprenör verksam i Gunnarsbynområdet, underströk vikten av att använda besöksnäringen för att nå potentiella livsstilsmigranter. 

– Den småskaliga besöksnäringen kan skapa buzz i internationell media. Där finns jättestora möjligheter att smyga in Leva och bo, svårigheten är mottagarkapaciteten. 

Nytt liv till ödehus

En del av mottagarkapacitet är förstås tillgången på bostäder. Den frågan brottas i allra högsta grad Gunnarsbyn med. 

– Framtiden för oss är ju bostäder och finansiering. Det lägger jag nästan all min tid på nu. Växa tillsammans är namnet på ett ödehusprojekt. I vårt område finns det 120 ödehus. Tänk om några av dem kunde bli sålda, det vore fantastiskt, sade Jenny Engström, verksamhetschef på den ekonomiska föreningen RÅEK i Gunnarsby-bygden. 

Mia Ahlstrand betonade vikten av ett bra tillsammansarbete i de utmaningar Norrbotten står inför. Foto: Pär Bäckström/North Sweden Green Deal

Den hållbara samhällsomvandlingen är en komplex fråga som rymmer många dimensioner. Lösningarna måste också vara komplexa. North Sweden Green Deal handlar om samarbete på en helt ny nivå inom regionen. 

– Det är viktigt att vi får till ett bra tillsammansarbete. Bjud in varandra, be om hjälp, erbjud hjälp, hitta nya kontakter, skapa nya nätverk. Vi kan möta utmaningarna, sade NSGD:s övergripande projektledare Mia Ahlstrand. 

Hon knöt an till det konferensdeltagarna fick uppleva under vandringen i Gunnarsbyn tidigare på dagen. 

– Det var engagemang och öppenhet på varje station. Det bjuder in till självreflektion, när satt det senast någon i mitt kök som var ny? Applicera öppenhet och inkludering både i ditt arbete och privatlivet, sade hon. 

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna. Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det medfinansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Här är duon som tar världen till Boden

Växthus som drivs av spillvärme, markstationer som kommunicerar med satelliter och framtidens elnätslösning. Möt affärsutvecklarna som ligger bakom flera stora projekt

Byggboom på Boden Business Park

En matbutik, ett hälsonav och ett hotellkomplex med entreprenörsboende. Nu växer nya verksamheter fram invid Boden Business Park i Sävast.

KATEGORIER

Vill du hänga med?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om Bodens utveckling direkt i brevlådan!