Menu Stäng

NYHETER

Vätgas för fordon snart verklighet
Vätgas för fordon snart verklighet

Snart ska tunga fordon kunna tanka vätgas i Boden. Företaget Zelk Energy har beviljats stöd från Klimatklivet för att bygga upp en infrastruktur kring vätgas för fordon i Norrbotten. De börjar i Boden och Piteå. 

Den 7 december meddelade företaget Zelk Energy att de beviljats 40 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket i Klimatklivet. Detta möjliggör starten för företagets satsning på vätgas för tung trafik i Norrbotten. Företaget går själva in med 50 miljoner kronor.

I ett första steg planeras en anläggning för vätgasproduktion i Piteå och en tankstation i Boden. Här ska bland annat tunga lastbilar, sopbilar, bussar och distributionsfordon kunna tanka ren vätgas. Zelk Energy väljer att fokusera på vätgas för just tyngre trafik för att de ser att detta skulle ha störst inverkan på koldioxidutsläpp, i jämförelse med till exempel personbilar. 

I projektet finns samarbeten med bland annat Pite Energi, Smurfit Kappa, Sveaskog och Skoogs energi. I förlängningen hoppas Zelk Energy kunna skapa ett större projekt i Boden och använda Bodens kommuns överskott av biogas till vätgasproduktion. 

I olika etapper planerar företaget att bygga ut verksamheten för att på sikt omfatta länets 14 kommuner. Målet är att utveckla en stark infrastruktur för vätgasdriven tung trafik i hela Norrbotten, då mycket av den tunga trafiken bedrivs på regionala stråk. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!