Menu Stäng

NYHETER

Så ska gröna resor främjas
Så ska gröna resor främjas

Ett led i att bli en ännu mer hållbar kommun är att öka det hållbara resandet och göra centrala Boden mer framkomligt och attraktivt. Hur reser du?

Att främja hållbart resande är ett självklart led i Bodens kommuns långsiktiga hållbarhetsarbete på många plan.

Kommunen har skapat en ny tjänst, transportrådgivare, på trafikenheten, med fokus på trafiksäkerhet, cykel och hållbart resande. Kerstin Chley tillträdde tjänsten första januari. Hon har under många år arbetat med trafikfrågor och dess planering i både Boden och Luleå.

Arbetet har påbörjats genom att överblicka tidigare statistik och skapa nya mätningar av vårt resande. Hon tittar på hur våra resmönster ser ut idag och hur vi ska kunna anpassa vår kommun för att bäst möta framtiden.

– Vi behöver ändra våra attityder till resande. Bland annat ska vi gå ut mer till både företag och allmänhet och uppmuntra till satsningar för att resa mer grönt, säger Kerstin Chley.

Kerstin Chley är transportrådgivare på Bodens kommun.

Trender och mönster

Hon ser både trender och invanda mönster. En resvaneundersökning i Bodens kommun visar att större delen av kommuninvånarna reser med bil. Argumentet långa avstånd håller inte alltid då de flesta resor vi gör visar sig vara kortare än fem kilometer.

Men vintercyklandet har blivit vanligare. Antalet cyklar med vinterdäck har ökat och det noteras fler cyklar uppställda i väderskydd. Kerstin själv försöker leva som hon lär.

– Jag bor nära jobbet och går på vintern. På cykeln har jag cykelkorg och ibland cykelväskor. Det händer att jag tar cykeln på bussen, ler hon.

Självklart ser hon också tillfällen då det kan behövas bil men då är samåkning eller hyrbil ett alternativ för den som inte måste ha bil dygnet runt årets alla dagar. Under stor del av dygnet står bilar uppställda vid målpunkter, arbetsplatser och framförallt vid bostäder.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!