NYHETER

Driva växthus med spillvärme från datacenter
BODENXT

BODENXT

Driva växthus med spillvärme från datacenter
Driva växthus med spillvärme från datacenter

Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från datacenter för att odla grönsaker i växthus.

”Man ska sluta tänka på att bygga stora överföringsledningar söderut, utan ska behålla energin här för att skapa fantastiska industriområden med mat-och livsmedelsproduktion” säger Thomas Fägerman, vd på Boden Business Park. Han fortsätter:

”20 procent avdet som odlas produceras i Sverige och här uppe är det ännu sämre, så vi ser en stor regional marknad om vi kan använda spillvärmen till att producera grönsaker”

Energimyndigheten har fått ett regeringsuppdrag att Sverige fram till 2030 ska bli 50 procent energieffektivare.

Parterna tittar på olika projekt, varav ett involverar datacenter och växthus där de nått så långt att det nu kan konkretiseras.

På det gamla militärområdet AF 1 ska ett datacenter i samarbeta med flera företag ta tillvara spillvärmen från datacentret, föra över det till ett 300 kvadratmeterstort växthus, där personer från systerprojektet Växtzon oändlig ska arbeta.

– Vi skalar upp det till en storlek där man ska kunna bedriva en affärsmässig verksamhet. Sedan är ambitionen att växa ytterligare, men det här är ett demonstrationsprojekt där vi kan visa att det dels går att bedriva verksamhet i 20-30 minusgrader, dels rent organisatoriskt går att odla grönsaker och få dem ut på marknaden, säger Håkan Nordin, affärsutvecklare på Boden Business Agency.

Läs mer: Växthus som drivs på spillvärme | BodenXT

Läs mer: Ett 300 kvadratmeter smart växthus | BodenXT

Läs mer: Växtzon oändlig – smart grön kompetensutveckling | BodenXT

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

22 juni 2022
Boden Business Park, Boden Business Agency och Energimyndigheten jobbar i ett trepartsförhållande där målet är att ta tillvara spillvärmen från[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Liv i holkarna vid Gruvberget

Förra året skänkte kommunen holkar till Naturskyddsföreningen i Boden. Nu har föreningen undersökt hur många fåglar som har flyttat in

KATEGORIER