Menu Stäng

NYHETER

Boden kan få en IB-skola så tidigt som 2023
Boden kan få en IB-skola så tidigt som 2023

Boden utreder just nu möjligheten att starta en internationell IB-skola. All undervisning kommer i så fall att genomföras på engelska och en intresseansökan har nu skickats ut till alla lärare inom Bodens kommun.   

H2 Green Steels pågående etablering innebär många möjligheter för Bodens kommun, men också vissa utmaningar. En av dessa handlar om att kunna erbjuda en internationell engelskspråkig utbildning i en form som inte finns i dag. 

Delar av arbetskraften som kommer bygga det gröna stålverket i Svartbyn är specialister inom sitt område och jobbar i dag på en global marknad. Det innebär att de bor på en plats i några år och när projektet är färdigt så reser de vidare till nästa uppdrag. 

Flera av dessa har också familj och barn som redan går i skola och läser en internationell utbildning. Därför utreder nu Bodens kommun möjligheten att starta en skola som heter International Baccalaureate. Den följer en egen internationell läroplan som finns i över 120 länder, vilket gör det möjligt att fullfölja studierna oavsett om familjen flyttar från eller till ett annat land. 

Petronella Sirkka, för- och grundskolechef i Bodens kommun.  Foto: Mats Engfors

– Vår ambition är att vi ska försöka röra oss mot en IB-skola från förskoleklass till gymnasieskolan, säger Petronella Sirkka, för- och grundskolechef i Bodens kommun.  

Alla ämnen

Arbetsmarknad- och utbildningsförvaltningen har skickat ut en intresseförfrågan till alla lärare inom skolan i Bodens kommun, för att se om det finns några som vill vara med och genomföra engelskspråkiga utbildningar som i förlängningen kan innebära en IB-skola.  

– En internationell utbildning ställer ju lite andra krav på de lärare som finns där. Dels att all undervisning sker på engelska och dels det fackspråk som finns i de olika ämnena, säger hon och fortsätter:  

– Vi hoppas att vi har många modiga lärare i vår egen verksamhet som vill testa på en sådan här möjlighet. Nu handlar det om en intresseansökan, vi kommer också göra externa ansökningar om vanliga tjänster. Då  handlar det om lärare inom alla ämnen och årskurser, från förskoleklass till gymnasiet. 

Skolstart 2023/2024?

Även om arbetsmarknad- och utbildningsförvaltningen förbereder sig för att kunna starta en IB-skola så finns det ännu inget beslut och när behovet kommer uppstå avgörs också av H2 Green Steels tillståndsprocess. I väntan på politiska beslut jobbar därför förvaltningen med flera olika scenarion och med en kort tidsplan. 

– Det har sina utmaningar. Men det vi vet är att när H2GS får tillstånd att börja bygga så kommer det snabbt att finnas ett behov av engelskspråkig undervisning, om vi vill att de ska välja att bosätta sig i Boden. Det är fortfarande en lång process, men om vi får de beslut som måste fattas så kan vi att ha en IB-utbildning i Boden 2023/2024. 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

10 januari 2022
Inriktningen i delprojektet leva och bo är att skapa och erbjuda livsmiljöer där människor vill bo, mår bra och kan[...]

NYHETSBREV

Vill du hänga med? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

RELATERADE NYHETER

Prova-på-mässa för framtidens jobb

29-30 september hålls utbildnings- och rekryteringsmässan Future Norrbotten på Bodens Energi Arena. Här får ungdomar, arbetssökande, yrkesväxlare, utbildare och arbetsgivare

KATEGORIER

NYHETSBREV

Vi håller just nu på att byta system för nyhetsbrev. Inom kort kommer du ha möjligheten att registrera dig. Välkommen åter!